Laparpo

Bukan sekadar makanan


Iran? Ada apa disana? Jom ikuti perkongsian saudara Imran Idris tentang  trip bulan madu beliau jauh di negara Parsi. 


 

 

KAT MANA HAMPA HONEYMOON?

“Iran”

KAT MANA?

“Iran”

HAMPA BIAR BETUL?

Itulah benda yang orang tanya saya kemanakah destinasi berbulan madu @ bercuti selepas melangsungkan perkahwinan pada awal tahun yang lalu.

Seluruh keluarga serta rakan sekerja risau akan keselamatan kami untuk mengembara ke sana, akan tapi kami mengambil keputusan untuk mengembara juga ke Bumi Persi ini.

Saya memang teruja dengan keindahan senibina, nature serta landscape yang perlbagai yang terdapat di Iran, maka semangat nak ke sana makin menebal.

Iran merupakan negara yang mempunyai 4 musim, dan pastinya setiap musim menjanjikan keindahan yang berbeza. Kami pergi pada penghujung musim sejuk ya sejuk ya ada snow!

Pengembaraan kali ini lebih kurang 2minggu sahaja ( 2-13Mac 2017) yang merangkumi 6 lokasi utama seperti : Tehran – Masuleh – Tehran – Esfahan – Yazd – Persepolis – Shiraz – Abyaneh – Kashan – Tehran.

Di sini saya nak kongsikan Itinerari, gambar-gambar serta infomasi lain yang mungkin berguna untuk kalian kelak.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

ITINERARI HIDDEN PERSIA TRIP.

HARI 1 : Kuala Lumpur – Tehran. (lebih kurang 8jam).
Terbang ke Tehran dengan flight AirAsia (8jam) dan tiba di sana pada sekitar jam 11malam. HOTEL : Tidur di Airport sudah

HARI KE-2 : Tehran – Masuleh. (lebih kurang 9jam).
Kami dan buat ground arrangement. Van datang ambil dan terus ke Masuleh (kawasan bukit yang ada perumahan lama). HOTEL : Walk in Villa @ Homestay yang best pemandangannya.

 

Masuleh Village from 400m

 

Masuleh Village – Jalan utama kampung ini adalah atas bumbung rumah orang.

 

Pemandangan malam Masuleh

 

 

HARI KE-3 : Masuleh – Esfahan. (lebih kurang 14jam). HOTEL : Pardis Hotel
Melawat kampung dan layan keindahan bukit yang bersalji dan gerak ke Esfahan

 

Naqsh E Jahan Square – Isfahan

 

 

HARI KE-4 : Esfahan Tour.
Melawat Sheikh Lotfollah Mosque, Si O Seh Poi, Grand Bazaar. HOTEL : Pardis Hotel

 

Sheikh Lotfollah Mosque – Isfahan

 

Sheikh Lotfollah Mosque – Isfahan

 

 

HARI KE-5 : Esfahan Tour – Yazd (lebih kurang 3jam).
Melawat Ali Qapu Palace, Chehelsotoon, Central Mosque, Ali Ghobi Agha & Grand Bazaar lagi! Dan petang gerak ke Yazd. HOTEL : Ali Baba Hotel

HARI KE-6 : Yazd Tour.
Melawat Old Town, Yazd Central Mosque, Dolat Abad Garden, Temple of Yazd. HOTEL : Ali Baba Hotel

 

On the road view.

 

 

HARI KE-7 : Yazd – Persepolis – Shiraz. (lebih kurang 10jam).
Melawat kota lama Persepolis (bagi yang tak suka sejarah, boleh skip sini). HOTEL : Kowsar Hotel.

 

Persepolis – old empayar of persian maybe ahha

 

Persepolis

 

 

HARI KE-8 : Shiraz Tour.
Melawat Vakil Mosque, Vakil Bath, Nasir AlMulk, Eram Garden, Karim Khan Gtadel. HOTEL : Kowsar Hotel.

 

Nasir AlMulk @ Pink Mosque – Shiraz

 

Nasir AlMulk @ Pink Mosque – Shiraz

 

 

HARI KE-9 : Shiraz – Abyaneh – Kashan. (lebih kurang 10jam).
Melawat Kampung lama Abyaneh dan terus menuju ke Kashan. HOTEL : Shirin Hotel

 

“One of the secrets of life is to find joy in the journey.” – The road to Kashan.

 

 

HARI KE-10 : Kashan Tour.
Melawat Sultan Ahmad Bath, Tabgatabaiha House, Borujerdiha House, Fins Garden, Bozorg Mosque, Maranjab Salt Lake & Desert. HOTEL : Shirin Hotel / Kalau nak bermalam di Desert jugak boleh.

 

Maranjab Desert – Kashan.

 

Maranjab Desert – Kashan.

 

Dilwale yang tak menjadi – Salt Lake, Kashan

 

 

HARI KE-11 : Kashan – Tehran. (lebih kurang 5jam).
Gerak balik ke Tehran dan menuju ke Mount Tochal (Ski Resort & Alpine Coaster) dll lagi disini. Jika sempat korang boleh ke Azadi Tower, Golestan Palace. Jam 9 malam tiba di Airport

 

At the top of Mount Tochal

 

At the top of Mount Tochal

 

 

HARI KE-12 : Tehran – Kuala Lumpur. (lebih kurang 8jam).
Jam 12.05am berlepas ke Tanah Air. Thanks AirAsia untuk lagi 8Jam!

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

KOS UNTUK TRIP IRAN :
• Flight ticket : RM700 termasuk luggage
• Booking transport (van) & penginapan : RM1400
• Makan, entrance fee, shopping : RM600
• JUMLAH UNTUK 12 Hari – 2700 full board

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

TIPS & INFOMASI LAIN.
• Perbezaan waktu : Iran lewat 3.30 jam dari pada Malaysia.
• Sampai di airport boleh beli simcard Irancell 3/5gb dan tukar duit siap di airport
• Seperti yang kita tahu, Iran adalah Syiah but kami solat dalam masjid ok saja Cuma jangan pakai batu karbala yang disediakan pulak ya.
• Makanan tak banyak pilihan, nasi, roti, ayam bakar, kebab kambing @ ayam, ayam golek, hamburger dan pizza.
• Kalau orang bawa roti dalam dakapan tanpa beg plastik, itu adalah normal.
• Bandar tehran sangat sesak trafiknya jika nak dibandingkan dengan Bandar lain.
• Kebanyakkan semua masjid lama dijadikan tempat pelancongan dan semuanya kena bayar dalam RM 12 – 24.
• Tempat paling best adalah Masuleh (kampung lama), Mount Tochal (main salji), Bath disetiap city pergi.
• Kami 7orang, tapi setiap kali makan order 3 set nasi dah cukup (menu dia dalam porsi besar).
• Facebook kena block, sila install 2-3jenis VPN (ExpressVPN dll) untuk buka FB ya.
• Wifi coverage sangat kurang, hanya di hotel @ beli simcard terus.
• Freelance Tour yang digunakan untuk tempahan penginapan & transportation : Mustafa +98 935 986 7168 boleh wassapp . (Kualiti service 7/ /10)
• Kalau penduduk tempatan nak bergambar dengan korang itu perkara biasa (kita nampak lain bagi mereka).

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Semoga perkongsian ini memberi sedikit gambaran tentang negara Iran, keindahannya serta membantu korang dalam buat planning ke sana nanti.

Jika terdapat soalan serta perlukan pencerahan boleh PM terus saya ya.

Jika nak follow IG :mrimranidris

Website : www.mrimranidris.com

NAK [+] SHARE – Silakan.

MORE PHOTO WILL BE UPLOAD SOON.

#stayfly #stayflyXadventure #hiddenpersiatrip


Anda suka? Jom komen, like, dan kongsi !

 

Read More
Makanan Jalanan Orang Jepun

Makanan Jalanan Orang Jepun


Posted By on Oct 20, 2017 | 0 comments

Japan Street Food

Ada peminat makanan jalanan Jepun disini? Ada yang rancang nak ke Jepun? Jom cuci mata scroll photo sharing dari Sahabat Laparpo Jeroong Wia. Hampa kalau nak kongsi-kongsi pon boleh letak dekat bahagian comments okay!

 

 

  • Van Houten Cocoa Tidak sah datang ke Jepun dengan tidak merasai air Van Houten Cocoa dari vending machine yang bersepah di tepi jalan. Tetapi untuk mendapatkan Van Houten di vending machine agak susah. Roll the dice!

 

 

  • Senbei Merupakan sejenis keropok beras Jepun yang di datangi dalam pelbagai bentuk, saiz dan perisa dan biasanya adalah masin. Senbei kebiasaannya datang dengan teh hijau Jepun bagi dihidangkankan buat tetamu yang datang melawat rumah orang Jepun. Keropok senbei sering kali dibakar atau dipanggang menggunakan arang dan dicelup dengan kicap masin. Kemudian ia akan dibalut dengan lapisan nori (rumpai laut).

 

 

  • Sakuramochi Japanese sweet pink colour rice cake with red bean paste and wrap with cherry blossom (sakura) leaf. Every region got their own style and this one is Tokyo style. View from the sakura tree at Shinjuku Gyoen.

 

 

  • Sakura Ice-Cream  Hanya boleh didapati pada musim bunga sahaja.

 

 

  • Lobster Roll Luke’s Lobster is not originally founded in Tokyo. It was a branch of casual food brand from the US, founded by a guy named Luke Holden. I won’t be writing about how it was founded because the story can be read on their website. He has multiple locations in the US and just recently introduced his brand in Tokyo. I have never tried Luke’s Lobster before in my life, but have heard great stories about it from friends that were visiting the JAPAN about the great Lobster Roll. So I joined the queue to order the original Lobster Roll. The price was pretty reasonable, I believe it was around 1706 yen for a normal size Lobster Roll. Some say it’s a bit pricey, but lobster is a luxury item anyway. The bread roll wasn’t too big, but the lobster meat was very generously placed on the roll. You can see how the meat filling almost overfilled the roll. I also love the fact that the meat was cut into chunks instead of fine slices. It just shows that they emphasized the lobster meat to be the star here. Awesome presentation. Taste wise, the presentation was on par with the flavour. The lobster was cooked and seasoned beautifully. However Luke’s Lobster Roll didn’t have lots of mayo in it, or rather, none at all. I couldn’t taste it but the lobster meat was quite sweet already. The roll was buttery and soft, tasted very nice with the lobster. This is my first time eating the lobster roll and it feel really worth it to try.

 

 

Kushi-dango

     Small rice-flour balls held on a stick that coated with sticky sauce made from soy sauce and sugar.

 

 

  • Kodaraka Ame Means the treasure that is children. It’s Japan’s Pink Penis Candy that only had on occasion Kanamara Matsuri that means the festival of the appreciation of steel phallus.

 

 

 

 

Green Tea Ice Cream

 

 

  • Imagawayaki Imagawaki merupakan kueh tradisional jepun yang hanya dijual ketika festival tertentu sahaja di luar bandar besar. Ianya dikacau menggunakan acuan kuali yang dikhaskan bagi membentuknya. . Imagawaki diletakkan dengan pelbagai jenis perisa seperti custard, teh hijau dan cokelat. Review rasa pada aku adalah 3 dari 10.

 

 

  • Hokaido Sakura Cheese Tart Cheese cake dengan rasa sakura dan vannila. Dengar cerita benda ni famous dah famous di Malaysia kan? Untuk cheese cake ni say a kasi 8/10.

 

 

  • Fuji Mocha Coffee  With the view of the greatest Fuji-san

 

 

  • Gold Leaf Ice Cream Hanya boleh didapati di kanazawa. Produk terbaru Jepun yang bakal menjadi letupan buat peminat foodpornJapan.

 

 

 

  • Chicken Satay Very affordable with 100¥ per pieces and it’s really delicious. Usually i grab for 5 pieces for myself.

 

 

  • Blue Wave Ice-Cream Blue Seal merupakan syarikat ice-cream terbesar di Okinawa. Pelbagai jenis perisa ice cream telah dikeluarkan oleh Blue Wave. Wajib cuba jika datang ke Okinawa.

 

 

  • Agemochi Agemochi merupakan makanan yang popular di Jepun diperbuat daripada beras pulut dan digoreng dengan minyak panas. Perlbagai jenis agemochi dijual di Jepun dari agemochi yang digoreng sehingga keropok keping agemochi. . Recommend untuk cuba. Taste 9/10. Sedap.

 

 

  • Ikayaki Grilled  Squid topped with soy sauce.

 

 

  • Japanese Crepes Hanya indah pada luaran,dalaman rasa hanya dipenuhi dengan cream dan agak memualkan. Yang viral itu tidak semestinya sedap.

 

Read More

Ikuti secebis perkongsian Sahabat Kita, Chey Chen di Sarajevo.

Dalam keindahan bumi Sarajevo, trip HuruHara dicemari insiden penyeluk saku! Kami nyaris terkena semasa ronda di kawasan Sarajevo.

Insiden pertama berlaku di Sibilj Fountain. Waktu kejadian aku berada tak jauh dari Ayie bila aku perasan ada 4 orang awek follow Ayie. Sememangnya aku jenis yang ralit ambik gambar bagai, so ayie sudah ke depan dulu. Dan aku pun tak lah sangka yang depa tu penyamun.

Aku start perasan something tak kena bila kami nak bergerak nak ke Memorial Park yakni tempat perkuburan mangsa Perang. Mulanya Ayie ikut satu jalan ni, 2 orang awek ikut dia naik jalan sama tapi Ayie berpatah balik dan bertanya local di satu kedai jalan yang mana betul nak ke Memorial Park. Settle dapat maklumat, dia ucap terima kasih, tiba-tiba local tu panggil Ayie sambil jeritkan sesuatu.

 

Yang aku sempat dengar, local tu sebut “thieves follow you, be careful!”

Aku yang ada di belakang mereka perasan 2 orang awek yang mula follow Ayie awal tadi terus menghilang diri then yang follow belakang aku tu pulak bergegas lari ke arah tram.

Lepas kejadian tu, kami pun mula alert dan teruskan melawat fotress dan memorial park. Walaupun terkejut tapi kami bersyukur tidak berlaku apa-apa ke atas kami.

**Aku tanpa sengaja terakam gambar 4 orang penyamun perempuan tu sewaktu kami sedang sibuk bergambar. InsyaAllah, nanti aku cari balik dalam album.

————————————————————————————-

Kejadian kedua terjadi 1 jam selepas tu. Kami buat keputusan untuk ke Ilidza. Untuk itu, kami gunakan tram yang berharga 1.68mark. Ilidza ini kami terpengaruh dengan gambar dari Atheena yang terlebih dahulu ke sini. Alang-alang ada ruang, kami buat keputusan ke sana.

Kami stay di pintu masuk tram macam biasa. Aku perasan ada 2 lelaki rapat dan makin rapat dengan aku sedangkan tempat lain luas sebab orang tak ramai sangat. Ini menimbulkan rasa curiga aku tetapi aku tak begitu ambil pusing.

Time tu baru teringat backpack kecil aku tu aku galas kat belakang! Terus aku ke arah ruang kosong dan check backpack! Damn it! Zip kecik aku dah separuh terbukak! Terus aku bagi isyarat kepada Ayie suruh dia jaga-jaga.

Dalam masa tu aku check duit € yang aku letak sikit dalam beg tu (100€ jugaklah), alhamdulillah! Takdak apa yang hilang!

Tiba-tiba aku dengar Ayie jerit, “help! Help!, he ask me money, He want to kill me!”.

Part yang paling hanat dia boleh tersasul jerit

“Tolong! Tolong”

Kejadah apa hang cakap melayu oii! Mana depa paham!

Walaupun macam tu, aku masih kagum dengan tindakan spontan Ayie. Dia berani bertindak macam tu untuk tarik perhatian orang. Sekurang-kurangnya perompak itu sedar bahawa orang ramai sedang perhatikan dia

Mamat tu buat muka tak bersalah sambil mengejek ayie. Sedihnya takdak sapa pun local yang cuba tanya kami apa terjadi. Ayie terus datang di sebelah aku. Aku pun kena berlagak berani sebab kalau badan besar macam aku buat takut, confirm jadi lain nanti sebab aku percaya ada geng lain dalam tram tu.

Sampai next station, perompak tu turun dan terus menghilang. Kami teruskan ke stesen Ilidza tapi mood kami dah hilang ditambah cuaca sejuk sangat, kami decide untuk balik ke hostel di Sarajevo.

 

Masa di atas tram tu, sekali lagi aku perasan penyamun yang lain tengah cari mangsa. Aku listkan analisis singkat dan MO depa ;

1. Bergerak sepasang, depa akan apit kiri dan kanan atau belakang dan depan bergantung kedudukan beg yang digalas.

2. Pakaian depa besaq dan pegang sweater atau jaket. Ini memudahkan tangan dan jari bergerak tanpa orang sedari. Satu lagi diversion dengan guna surat khabar atau majalah.

3. Depa akan tunggu di depan pintu kenderaan, situ mudah untuk depa lari dan scan mangsa. macam kes tadi, depa akan turun bila sampai stesen dan ikut naik balik ke dalam tram sambil jalankan kegiatan depa. Kesimpulannya, jangan berdiri dekat pintu dan the best way adalah dengan membelakangkan dinding.

4. Aku sarankan kalau galas beg kecik, galas lah kat depan. Kalau takmau jugak, jangan letak duit satu tempat. baik hilang sikit dari hilang banyak. Untuk trick simpan duit ini, aku share sikit tips. Kalau boleh, gunakan stokin atau pakaian dalam untuk simpan. Dalam backpack aku memang ada port khas simpan benda masam macam ni.

5. Kalau boleh, bersandar di dinding bas/tren/tram. Ini dapat mengurangkan kawasan fokus hangpa hanya di hadapan. kalau berdua dengan kawan, make sure saling menghadapi. Jangan biar orang himpit sampai kita tak dapat tengok sekitar kita.

6. Macam kes tadi, semua terjadi di kawasan tengah dan belakang kenderaan. So the best bagi aku, stay close dengan driver or somebody yang hang boleh percaya.

7. Jangan malu untuk menjerit. Tunjukkan hang tu tak takut dan benda ni akan attract perhatian orang sekeliling.

8. Aku sarankan berdiri daripada duduk kalau perjalanan tak jauh. Pergerakan terbatas bila depa kepung nanti. Kalau hangpa ramai patut takda masalah sangat. Kalau duduk pun, sila pastikan barangan dalam perhatian.

9. Kalau keadaan mengancam nyawa, just bagi saja, harta boleh cari, nyawa ada 1 saja. Sebab itu perlunya duit tak diletakkan di satu tempat. Kad kredit, passport mestilah diletak di tempat yang dirasakan paling selamat.

10. Dummy wallet jugak berguna. Bila perkara 9 berlaku, serahkan dummy wallet dengan mencampak ke lantai dan terus cabut. Dalam dummy wallet bolehlah letakkan sedikit wang, kad yang tak penting untuk mengabui mata perompak

11. Barang berharga. Hal ini pun penting. Bila travel ni, better tak payah lah bawak sama. Benda macam ni akan attract perhatian penyangak. Macam kes kami, rupa paras yang kacak mungkin penyebab kami nyaris mangsa penyeluk saku itu. Gaya pemakaian anda pun menjadi faktor pemilihan perompak. Perasan tak traveler yang kerap melancong, attire mereka macam mana? Simple.

12. Percaya kepada instinct anda. Macam kes saya tadi, memang rasa tak sedap hati bila lelaki yang merapat sebab selalunya perempuan. So, bila sama jantina merapat sama ada itu adalah penyamun atau pun gay. Reaksi orang ini dapat kita lihat especially gerak matanya.

13. Research. Ini penting. Sebelum ni memang ada baca pasal kes ni di internet tapi tak sangka kami bakal terjerumus dalam situasi ini. So, sila ambil tahu risiko yang bakal dilalui. Paling mudah, bertanya kepada orang hotel atau hostel berkenaan sebarang tips. Kalau boleh, kenalpasti emergency route ke hostel dan dapatkan no telefon hostel untuk sebarang bantuan. Ini kerana bila anda travel di negara yang kurang fasih Bahasa Inggeris, selalunya rujukan mudah adalah hostel yang kita tinggal.

14. Jangan sesekali terpedaya dengan kebaikan orang. Seperti di Istanbul, berpuluh kali orang offer nak tolong samada terlajak bagus sampai nak bawak terus ke hotel yang kita book, mintak kita ambil gambar bersama dan lain-lain. Saya lebih suka approach orang untuk tanyakan sesuatu daripada orang tu approach saya untuk membantu. Too good to be true ya. Jangan pulak sampai kita paranoid, cuma pastikan langkah selamat telah diambil.

15. Perhatikan iklim sekeliling. Kita semua ada 6th sense yang dapat rasakan ada yang memerhatikan. So, jika rasa anda diekori, jangan terus balik ke hotel sebab mungkin penyamun ni akan aim benda lagi besar. Inform kepada pekerja hostel kalau anda rasa anda dalam bahaya.

16. Distraction. Gang pickpocket ni kebanyakkan terror bab distract attention mangsa. Antara yang famous guna budak kecik sebagai peminta sedekah, sedang kita ralit tu barang kita kena curi. Macam kami, sibuk sangat tengok awek Bosnia yang cun, tu yang boleh terkena!

So macam kami tadi, kami bergerak ke arah orang ramai tapi bukan tempat yang bersesak. Kami tunggu di hotel lain yang berdekatan untuk perhatikan samada kami diekori atau tidak. Ini kerana kami dah gagalkan cubaan depa untuk samun kami. Mana tau kot la depa berdendam. Cari lokasi yang selamat seperti security guard untuk mintak bantuan.

Akhir kata, kami merupakan sasaran mudah kerana kami ni obviously lain dari yang lain, masalah bahasa dan kelekaan kami. Even owner hostel pun terkejut kami mengalami 2 kejadian dalam masa 4 jam. Alhamdulillah, Allah permudahkan urusan kami. Semoga kita lebih bersedia di hari kemudian. Selebihnya kita bertawakal sebab Allah adalah sebaik-baik perancang.

 

 

 

Read More

Harini ada org pm, tanya awat kami suka memandai komen kedai org, kami ni gordan ramsey ka. FYI, review kami adalah 100% based on pendapat penulis. Mungkin anda setuju, mungkin tidak, terbuka utk perbincangan. Ermmmm, orang Malaysia ni lg suka tgk gambar dan video yg mkn apa pun puji ja kot? Ini sedap, itu padu.

Kalau takut dilambung ombak, jangan berumah di tepi pantai. Org zaman skrg dh cerdik cik senah oi.

Read More

Laparpo team sempat singgah di Woop2lobster Sungai Siput Perak mlm ni.

Tempat yang rare ni pernah viral di social media pada tahun 2005 dan 2006. Rare sungguh ka tempat ni?

Kesegaran asian lobster ini mmg tidak dapat dinafikan. Kualiti bahan segar mmg terasa di lidah.

Namun, cara memasak (grilled dan diletakkan gravy black paper di atas) agak kurang diminati kami, bahan seperti capsicum dan lada hitam berlebihan telah menenggelamkan rasa udang karang di sini.

Masa menunggu pun amat memeritkan, 50 minit utk 3 hidangan lobster. So kalau nk datang, prepare roti bun dlm beg siap2 😂

Dan yang paling mengecewakan, minuman dan nasi goreng di bawah standard kedai makan.

Harga rm100 per lobster set, yg dihidangkan bersama vege, 4 meatball dan fries agak munasabah. Di lain2 tempat, rata2 satu set lobster (average 600gram) dijual dengan harga rm150.

So, pendapat admin setelah mencuba, viral dan famous xsemestinya surrr.

Tahap surrr:- ⭐️⭐️⭐️

#laparposecretvisit #reviewjujur #laparpoproduction

Read More